Henk Schrik / maart 2002 / foto's: Henk Schrik
[Heineken Roeivierkamp, Nereus, Amsterdam, 16/17 maart 2002]
30e
Heineken
roei-vierkamp
2002

Nereus wint hoofdnummers
Im Westen nichts Neues?

De zesde lustrumeditie, de 30e Vierkamp, leverde Nereus niet DE grote slag op, die in tussenliggende jaren weleens bereikt werd, toen naast hoofdnummers ook tweede divisie en alle eerstejaars divisies gewonnen werden. Toch was Nereus ook dit jaar de voornaamste winnaar met winst in de drie hoofddivisies, zware mannen, lichte mannen, en vrouwen.
Zaterdag 's avonds bij moeders voor de verjaardag gearriveerd bleek dat ze voor de gelegenheid weer uitgebreid bij de kapper was geweest. Ook menig roei(st)er laat zich ter voorbereiding op DE evenementen extra soigneren. Dat had kennelijk ook Jannes van der Ven gedaan, de boeg van Willem III's junioren acht, met zijn 'coupe des points'. Helaas kon hij met zijn ploeggenoten het weekend niet feestelijk afsluiten; weliswaar kwamen de langere afstanden op naam van WIII, maar de Spaanse concurrentie scoorde veel beter op de 750m, stak daarmee de eindoverwinning in de zak.

Nereus had in deze lustrumeditie ook weer menige buitenlandse ploeg in meerdere divisies, de kwaliteit liet echter enigszins te wensen over; zij zorgden niet voor een spetterende Vierkamp. Bij de meeste divisies deden zich dan ook niet direct aardverschuivingen voor, of het zou deels de uitslag van de eerstejaars achten moeten zijn.
In de eerstejaars divisies moest Nereus een gevoelige veer laten, en kwam het nieuws niet alleen uit het westen. Alln de zware eerstejaars mannen van Nereus slaagden er dit keer in de Vierkamp te winnen; bij de lichten won het Groningse Aegir, en bij de vrouwen het Utrechtse Orca.

Hoofddivisies
Foto
serie
Hoofddivisies
Het aantal verschillende kleuren binnen de deelnemende ploegen bleef vrij beperkt, het aantal verenigingsploegen was verheugend groot, hoewel in een enkel geval leentjebuur gespeeld moest worden om een volledige verenigingsploeg te vormen.
Bij de A-vrouwen waren de combinaties nog het meest talrijk. Na de eerste dag bleef het in de eerste divisie spannend, omdat Skll slechts een minieme achterstand had op het leidende Nereus, met Femke Dekker en Loes Bolman op de slagplaatsten. De combi met Elien Meijer en daarachter onder andere Marieke Westerhof en Annemieke Klaren moest de eerste dag kennelijk even op gang komen; zij scoorden op de tweede dag beter, maar konden geen bedreiging vormen voor de eindzege van Nereus, met vier overwinningen duidelijke Vierkamp winnaar. Het verschil op de lange afstand (5km) met de combi was echter zo klein dat een boeiende Head of the River tegemoet gezien kan worden.
nereus-A8 Moest de 1e mannen divisie acht van Nereus afgelopen jaar de korte afstanden nog aan WIII laten, dit jaar kon Nereus met opnieuw Michiel Bartman en Diederik Simon als ritme bepalend duo, vier afstandszeges boeken en het klassement met groot verschil winnen (4 punten). Alleen op de 250m moest de winst gedeeld worden met WIII, aangevoerd door SDtephan van Dongen en Jos Klinge; de overmacht van Nereus op de langere afstanden was dit jaar veel groter. De combi van zware mannen rouleerde de tweede dag beter dan de eerste, maar had teveel verloren om WIII nog van de tweede plek te verdringen.
In de 2e divisie had Geert-Jan Derksen (Okeanos) een wat lichtere ploeg achter zich zitten; zij konden het dan ook niet redden tegenover de overige verenigingsploegen. Proteus, met Bart Buil en Dries van Dongen in het middenschip, en geleid door Jeroen de Zwart, won alle vier afstanden met groot verschil, en glorieus winnaar van deze divisie (virtueel 4e in 1e divisie). Met 4 punten achterstand eindigde de Nereus vertegenwoordiging in deze divisie als tweede.
De lichte divisie kende slechts drie ploegen. Met enkele lichten in de zware 1e divisie acht had Nereus met Sjoerd Verhallen en Dylan van der Linde op de slagplaatsen nog voldoende slagkracht over. Nereus werd de overduidelijke winnaar, hoewel het verschil tussen zwaar en licht dit jaar groter was dan in voorgaande jaren. Niet alle vier de afstanden werden overigens door Nereus gewonnen, maar het verlies op de 2.5km tegen Brock University leek niet-roeiers-oorzaken te hebben gehad. De overduidelijke winst op de drie volgende afstanden leverde alsnog een ruime totaalwinst op.

Veteranen
Foto
serie
Veteranen
Ongelijk afgelopen jaar, was de RIC-ploeg in de dubbelvier vrouwen dit jaar niet sterk genoeg. Ook De Laak moest met minder genoegen nemen. Dit jaar waren de vier vrouwen van Viking de uitschieters, zij wonnen alle drie de afstanden; klassementswinnaars met ruim 4 punten voorsprong op DDS en RIC.
De vrouwen veteranen in de acht is al menig jaar een 'histoire qui se repte'. Inmiddels kunnen we wel stellen dat bij WIII al twee generaties (Jos Compaan - Irene Eijs) internationale veteranen in de boot zitten. Toch had buur RIC nog weer de moed opgevat om strijd te leveren, maar geen kans natuurlijk. WIII won met overmacht de drie afstanden en het klassement (bijna 6 punten).
RIC-v8 Dit jaar hadden ook enkele zware ex-internationals als Nico Rienks, Niels vd. Zwan, Henk-Jan Zwolle en Joris Loefs zich in n WIII-ploeg gezet als deelnemer in de A-divisie. RIC won, evenals afgelopen jaar, de B-divisie, en evenals afgelopen jaar met 5 punten voorsprong op De Laak. Maar ook De Amstel, toen winnaar van de A-divisie werd afgelopen jaar nog door RIC voorbijgestreefd; RIC derhalve blijvend snelste veteranen acht. Hoe zou het gaan met WIII als nieuwe concurrent. WIII won met vlag en wimpel van De Amstel, met 3 gewonnen afstanden en 5.5 punt verschil. Maar toch, de zware jongens van WIII werden niet de snelste veteranen acht; dat was opnieuw RIC, dat de winst puur haalde uit een betere sprintcapaciteit. Revanche voor WIII op de Head, als snellere afstandsploeg?

Clubachten
WIII kende afgelopen jaar een afgetekende winst van de ex-Skll vrouwen in de clubacht. Maar deze vrouwen hadden dit jaar niet bijgetekend, sneeuwvakantie of voorbereidend moederschap, of de roeiriem eenvoudig in de wilgen? Dan maar weer RIC dat met ex-wedstrijdroeister Mette Schipper voorop de lange afstanden met grote overmacht won, zodat zelfs de misser op de 250m hun nog de overwinning in het klassement niet ontging. De Hoop werd tweede vr Skll.
Met de mannen clubacht van Skll had de Neusser Ruderclub afgelopen jaar ex aequo de eerste prijs gedeeld. In tegenstelling tot de WIII-vrouwen waren de Neusser-mannen dit jaar wel weer enthousiast aan de start verschenen. En het leverde alles behalve windeieren op. Met drie overduidelijke afstandszeges won de Neusser Ruderverein het klassement v&ocaute;r de Wikinger uit Berlijn. De Skll-vertegenwoordiging werd dit jaar derde.

Junioren
Na de eerste dag zat de spanning er nog volop in. De jonge Spanjaarden stonden maar een fractie van een seconde vr WIII op de volgende dag te verroeien 750m. Dat werd tegelijk ook de teleurstelling voor de jeugd-acht van WIII; zij verloren zoveel op de Spanjaarden dat ruim 29 seconden onoverbrugbaar waren. Toch de WIII-acht kwam ver, het vestigde een nieuw junioren baanrecord op de 5km, maar de winst van 21 seconden op de Spanjaarden van de club Natacio was onvoldoende voor winst in het klassement. De junioren van Het Spaarne verloren 5 punten op WIII.
En wederom was er in de categorie 15/16 jarigen bij de jongens (dubbelvier) weer een sterke ploeg van de oosterburen (Crefeld) gekomen voor de winst tijdens de Driekamp. De jongens van Tromp en Het Spaarne ontliepen elkaar tijdens de Driekamp nauwelijks iets. Tromp eindigde achter de Crefelder jongens als tweede dankzij een betere sprint. Maar aangezien Het Spaarne sneller was op de langere afstanden zou de uitslag tijdens De Head weleens anders kunnen zijn.
Junioren
Foto
serie

Wat een vanzelfsprekende overwinning leek te worden, de jonge meiden van 17/18 van Die Leythe met Mette Beugelsdijk en Sophie Dirksmeier aan boord, werd het niet. Het Leythe-viertal had een mindere zaterdag zodat RIC na de eerste dag fier aan kop van het klassement stond. Ook hier gold dat voor Die Leythe de opgave om te winnen, 13.7 seconden, welhaast onmogelijk was. Ook hier leverde de verwoedde poging van Die Leythe wel een nieuw baanrecord op de 5km op voor deze divisie, maar de winst van 13.2 seconden was onvoldoende voor de winst in het klassement, dat derhalve voor RIC was. De combinatie-ploeg van Hoop/Spaarne/WIII werd kort daarchter derde.

Eerstejaars
Anders dan afgelopen jaar was het aantal deelnemende eerstejaars achten bij de vrouwen goed te noemen, althans hoopgevend voor het komend seizoen. Na de eerste dag stonden Orca en Skll met een gelijk puntenaantal aan kop. Nereus had de kans op de overwinning inmiddels verprutst door een slechte sprint. En op de ochtend van de tweede dag verspeelde ook Sk&oslas;ll door een slechtere 750m de kans op de overwinning. Weliswaar won Sk&oslah;ll overtuigend de laatste 5km, maar van de 24 goed te maken seconden kwamen de Amsterdamse studentes er uiteindelijk 7 seconden te kort. De voorspelling dat Orca, na de winst in Delft, de grote kanshebber voor de overwinning zou zijn, werd bewaarheid. nereusB8
Er rustte slechts een kleine smet op de eindoverwinning van de eerstejaars zware mannen van Nereus. Skadi voorkwam dat de home-roeiers alle vier de afstanden wonnen; Samen met Vidar eindigden de Nereden ex aequo als tweede op de sprintafstand. Behoudens dat won Nereus de andere drie afstanden duidelijk ten opzichte van de concurrentie. Het Rotterdamse Skadi roeide een stabiel toernooi (slechts 9 potientile seizoensploegen) en sloot af met een tweede plek, kort erop gevolgd door Orca en Proteus.
Beginnelingen 8
Foto
serie
Vaak domineren in de eerstejaars divisies de ploegen van het organiserende Nereus. Maar waar bleven de lichten van Nereus dit jaar? Met vierde en vijfde plaatsen en een teleurstellende uitschieter op de sprint kwam Nereus dit keer niet verder dan een zevende plaats. Er was ook geen overtuigende winnaar; Aegir, dat uiteindelijk won, won in dit geval de bepalende afstand, de sprint. De winstmarges van Skll (2x eerste) op de twee langere afstanden was net onvoldoende voor de zege in het eindklassement. Triton scoorde daarachter het meest stabiel over de vier afstanden en werd derde. 'Im Westen nichts Neues', de winst ging dit keer dus nach dem Norden, het Groningse Aegir kon feesten.


Uitslagen H4k 2002


beeldmerk Laatst gewijzigd: