[© Henk Schrik / 2002 / © pictures: Henk Schrik]
[NovemberVieren, 3 november 2002, De Hoop, Amsterdam]

November Vieren
Uitslagen als verwacht

De NovemberVieren zijn weer achter de rug. Dit keer met de nodige verwarring over wel/niet toegestane bruggaten, en de ook in het langebaan roeien tevoorschijn komende IKKE EERST gedrag.
Wat de uitslagen betreft waren er geen opzienbarende feiten, de meeste ploegen, die naar verwachting moesten winnen, deden dat ook.

Commotie
Wie herinnert zich tijdens de voorjaarswedstrijden 2002 niet het arme Jason dat pardoes, waar er toch een zee van ruimte was voor de begraafplaats aan de Amstel, maar in het kader van opzij, opzij, opzij, werd overvaren. De boot is niet meer... en ik betwijfel of aan Jason ooit excuses zijn aangeboden. En we herinneren ons nog het onverkwikkelijke incident tussen twee ongestuurde tweeën tijdens de PE-winterwedstrijden 2002 in Delft, waar een voorbeeld gegeven werd hoe je elkaar in ranke boten op het water te lijf gaat.
Tijdens de NovemberVieren kregen meerdere boten 15 seconden straftijd, wegens hinderen of gevaarlijk varen. Maar er werden aan drie boten nog strengere straffen uitgedeeld, zij werden uitgesloten wegens wangedrag. (ik was niet overal ter plaatse om de terechte/onterechte jurering te kunnen beoordelen). Dat mensen elkaar op het voetbalveld of op straat zonder meer in elkaar timmeren lijkt al geaccepteerd, want meer als selectief verontwaardigd hoeven we niet te zijn. Om het roeien aantrekkelijker te maken is de FISA op zoek naar nieuwe initiatieven; straks ook rivierslagen tussen boten à la onze voorouders?, maar dan niet om het te veroveren goud voor het thuisfront, maar gewoon voor de gein? De begraafplaats langs de Amstel lijkt een ideale plek: grote tribune langs de kant, het brede water ervoor als zee/water/roeislagveld.
Het organiserende De Hoop deed zelf ook nog een duit in het zakje, door op het laatst nog een groen velletje te produceren met een gewijzigde 'bruggaten beleid'. En ja hoor, diverse ploegen werden bestraft vanwege het foute gat. Dat zoveel ploegen in de fout gaan lijkt toch op een vorm van miscommunicatie van het organiserend comité, en dus onterechte strafseconden, of moeten ploegen zichzelf beter informeren?

11.00 uur
Maar terug naar de strijd op het water. Nou ja strijd, de vier vrouwen van Skøll, Dekkers, Hommes, Smulders, en de Haan kweten zich ondubbelzinnig van hun taak. Zij wonnen de race met 19 seconden voorsprong over de driekwart bemanning van de ploeg die zilver behaalde in Genua tijdens de Nations Cup, Kamp, v. Kuieren, v. Rumpt, en aangevuld met Elien Meijer. En daarmee was zo ongeveer de koek op. Met wat schrapen had er mogelijkerwijs nog een derde ploeg van redelijk niveau geformeerd kunnen worden; verder moeten we hopen op hardwerkend talent dat dan nog uit het tweede en derde niveau moet komen.

Bij de meisjes kwamen de 2e jaars 18 niet meer aan de start. Hun seizoen begint zo dadelijk bij de senioren. De wacht werd nu overgenomen door de nieuwe tweede jaars met Steinweg, v Reedt-Dortland, Kiezebrink, Maas (WIII/RIC). Deze formatie was ook 19 seconden sneller dan hun 'naaste' belagers.

Het lijkt erop dat de diepgang van de vrouwen oud-internationals van Willem III enigszins tanende is. Hun verlies was weliswaar niet groot (5.5 seconden), maar de ploeg die ook in het voorjaar op de Amstel al goed presteerde, met Klok, Janssen-Rekers, Kampschuur, Meliesie (Thyro, Beatrix, Zwolsche) pakte nu de winst in een veld met 38 dubbelvieren. In het gestuurde boordnummer pakte RIC nogeens de winst terug.

13.00 uur
Het leek er even op alsof er zondag tijdens het lunchblok nog een begrafenis was. Zo stil waren de supporters, zo er sprake was supporters, met die enkele bekenden en familieleden die de ploegen op het water volgden. Enkele ploegen leken met zijn vijven te zijn gekomen om plichtmatig hun vier kilometer af te leggen.
Maar toch, het waren de Riccianen met de gebroeders Emke, Karst en Termeulen, die nog voor enig vuurwerk zorgden, al was dat met de grote voorsprong niet echt te meten. Twaalf seconden bedroeg uiteindelijk de voorsprong op hun clubgenoten Gerritse, Belien, Vervloet, Pantano. Op weer ruim 20 seconden eindigde een van de Hoop's ploegen als derde.

Ook bij de jongens junioren startten de 2e jaars 18 niet meer als junior, maar in enkele boten in het seniorenveld (v. Andel en Steenman met clubgenoten Hölscher en Vergunst (Skadi) als zesde in het A-boordveld, terwijl WIII met een deel van hun nu 2e jaars 18 jarigen voor het boordroeien had gekozen, en 's middags vierde werd in het nieuwelingenveld). De jongensdubbelvier werd nu gewonnen door een WIII/Euros/Hoop combi met de vd. Wint, Henneman, vd.Kroef, en het jonge oostelijke talent Lionarons. De 'naaste' concurrentie kwam hier binnen op 35 seconden.

15.00 uur
Gelukkig, de belangstelling op de wallekant voor de middagrace was toch behoorlijk toegenomen. Het oproeien richting start bekijkend, met aandacht trekkend prima roeien van de combinatie met het lichte Thêta duo, de Groot en Dormans, en daarachter Gabriels, en Kleinlugtenbelt respectievelijk Gyas en Skadi, deed toch enige twijfel rijzen over de vanzelfsprekende winst van de Nereus/Proteus combi met Simon, Eggenkamp, Dirskmeijer en Vermeulen.
De Thêta combi kon best voor een verrassing zorgen. Wellicht heeft het zich vergaloppeerd in de eerste kilometer, bij de Rozenoordbrug zat het viertal namelijk al in het vuile water van de als eerste gestartte WIII/Okeanos combi. Dit zal hun toch parten gespeeld hebben ten opzichte van de Nereus/Proteus combi, met een andere raceopbouw, die uiteindelijk met ruim zeven seconden de winst incasseerde. De overige topnoteringen waren ook volgens verwachting. Als derde eindigde namelijk de Triton/Orca combi met Rom Colthoff, de Kat, Cirkel en Westerveld (op 17 seconden). De min of meer lichten van Skøll en WIII (de trotse bronzen dubbel vier roeier Blankert, v Breda, Spaans, JB. Hilckman), namen een vierde plaats in, enkele seconden voor de WIII/Okeanos combi.
Het moet gezegd, de Proteus-ploeg die het overgangsveld won (Bouw, Zollner, Bouwmeester, B.Sjenitzer) was in het A-veld op een vierde stek geëindigd.

Foto's niet te scherp :=)
Foto
serie
Foto
serie
Druk bezig met kijken en kieken,
merkte ik te laat dat mijn camera op manual stond,
helaas niet te scherp dus.

De veteranen van De Laak en RIC, toch de sterkere ploegen in het dubbelen, moesten zich dit keer ruim gewonnen geven. Wat was er dan aan de hand? Enerzijds meldde zich dit keer sterke Duitse concurrentie, die een derde plaats bereikte, nog voor de Riccianen. Tweede werd de ploeg van De Laak met Korver, Leussen, Berghuis, vd. Born. De eerste plaats werd dit keer weggesnoept, en nog wel met 14 seconden verschil, door De Maas, waar Maasdijk en Wiltenburg het slagenpaar vormden, en ook het eermalige lichte duo Jan van Bekkum, en Daan Boddeke deel van uit maakten. Een revival in de veteranen regionen?

Uitslagen

November Vieren, 3/11/2002 (Hoop-site)
  • 11.00 uur
  • 13.00 uur
  • 15.00 uur
  • De snelste tijden per discipline. De cijfers hebben betrekking op de jaren: 1995, 1996, 1999, 2000, 2001, 2002.


    beeldmerk Laatst gewijzigd: