Henk Schrik / 2002 / pictures: Henk Schrik
[NSRF / Phocas lustrum wedstrijden, juni 2002, Amsterdam, Bosbaan]

29/30 juni, 2002

NSRF

Phocas
lustrumwedstrijdenNationaal Bosbaanrecord voor Simon/Cirkel
Laatste kans voor de bliklozen
Een winderig slotweekend

De slotwedstrijden hebben vaak het karakter van, ik kan nog wel een paar blikjes gebruiken, dus voor sommigen gold het devies, instappen maar, 2,3,4 wedstrijdjes meepikken moet kunnen; anderen concentreerden zich nog eens op één nummer om echt te winnen en zichzelf nog eens te testen ondanks dat 'karakter'van deze wedstrijden.
Zondag 30 juni 2002 benutte het twee-zonder duo Diederik Simon en Geert Cirkel de NSRF-slotwedstrijden om zich nogeens, met redelijk succes, in de ongestuurde twee te testen.
Maar je moest dit vermoeiende laatste weekend natuurlijk wel goed over de meerollende golven kunnen varen, anders heeft een klein stormpje mee geen zin, en werkt het eerder averechts op je snelheid. Simon Cirkel slaagden wel, Marit van Eupen dit keer niet.
En toch als je er in slaagt om dit laatste weekend alsnog je eerste blik van dit seizoen te behalen, dan ben je toch nog oprecht blij met zo'n kleinood; de zware eerstejaars van Argo waren althans nog door het dolle heen met hun eerste seizoensblik.

Een paar krenten uit de pap
Zo grossierde Elien Meijer (Orca), in ongestuurde twee en skif, er weer enkele blikken bij; Sara Siegelaar eindigde kort op Meijer als tweede. Froukje Wegman (Okeanos) maakte zich, bij gebrek aan haar geblesseerde twee-zonder partner, enkele malen in de skif nuttig, om zo haar blikvoorraad wat aan te vullen.
René ten Thije en Julien Hoogland (Euros, Zwolsche) waren in hun niet aflatende ijver ook weer present, zij wonnen ruim in 6.24.01; de lichte pendant werd later op de middag gewonnen door Johan Arnold en Huib Bots (Wetterwille, 6.34.99). De aanwezige Indonesische ploeg kon in dit nummer geen potten breken.
Wolter Blankert (Skøll) op zijn beurt moet ook heel blij zijn geweest (was hij natuurlijk als na zijn selectie in de lichte mannen dubbelvier), want het kan niet anders of hij moet zaterdags als winnaar van de lichte skif met een tijd van 7.09.54 een nieuw persooblijk record hebben gevaren. Alleen Frank Munneke was even later in de zware skif nog 2 seconden sneller.
Boeiend was natuurlijk ook om het verschil te zien tussen de instap lichte ongestuurde vieren, waarbij Dirk-Jan Voorn, Michiel vd. Horst, Sjoerd Verhallen, en Wesley van Breda (theat, Skadi, Nereus, Skoll) (de niet voor de lichte vier geselecteerden) en deze middag zwaar startend tot 6.03.45 kwamen. De nieuwste instap lichte vier met onder andere de voor de U23-kampioenschappen geselecteerde Aegir-twee Wietse de Boer en Rink Bakker en het Argo-duo Eelke Westra en Michiel van Eupen kwam ruim 1.5 uur later tot 6.11.11.
Zaterdags werd er ook nog gesparred tussen de zware en lichte vrouwen dubbelvieren. Marlies Smulders, Nienke Hommes, Melina Bus, en Femke Dekker (Skoll, Tromp, Nereus) hielden de lichte vrouwen met nu aan boord Mariel Pikkemaat, Maud Klinkers, Judith van Os, en Aukje Zuidema (Aegir, Triton, Proteus, Skøll) op bijna 10 seconden achterstand. Voor de lichte vier zal wellicht nog een wijziging optreden, aangezien van de overige vier lichte vrouwen maar voor drie een plaats is in skif en dubbeltwee.

Opletten: een serieuze test
De wind was dus in elk geval mee, reden voor Diederik Simon en Geert Cirkel (Nereus, Orca) er nog eens goed voor te gaan zitten; wie weet hoe snel je aan de overkant kunt komen. En met de straffe wind, en met de in de wind en over het brede water wegebbende aanvuringen van bondscoach de Boorder ging het gezwind van start naar finish. En het duo ging tekeer.
De missie slaagde half, een nieuw internationaal Bosbaanrecord (Canada 1994, 6.24.57) zat er net niet in. Wel werd het nationaal Bosbaanrecord van Nico Rienks en Ronald Florijn (1995, 6.28.41) verbeterd. Simon/Cirkel kwamen in de finale tot een verbetering van het record met bijna twee seconden; het record staat nu op 6.26.68.
Ook Marit van Eupen (Nereus) leek op een poging uit te zijn in de nog weer kortere Duitse rode skif voor lichte vrouwen, waarin Claudia Blasberg in Duisburg de concurrentie ruim achter zich had gelaten. Maar op basis van de tussentijden kon van Eupen ervan afzien om voluit door te gaan tot de finish....

De achten
Bij de lichte beginnelingen achten gingen zondags nog een paar verzamelploegen over het water voor de laatste kans op hun eerste blik. In de competitie voor vrouwen smaakte Gyas nog het genoegen dat eerste seizoensblik te scoren. Helemaal idolaat waren de Argonauten die hun allerlaatste poging (en nu meer dan voldoende) beloond zagen met blik. Zaterdags waren ze in de 1ejaars wedstrijd vierde geworden achter het dit seizoen dominerende Nereus (5.56.10). Nu lieten de Argonauten zelf de klok stil staan bij een fraaie 5.57.35.
Voor wat betreft de 'elite' in de achten, het studenten kampioenschap, mochten we ervan uitgaan dat bij de vrouwen de combinatie van Gyas/Thêta/Proteus de wedstrijd zou winnen; en gemakkelijk dus, de concurrentie bleef 10 seconden achter.
Bij de lichte mannen was de marge niet zo groot, maar er was ook hier een start-finish zege voor Skøll/Saurus combinatie.
Maar wat gebeurde er nu bij de zware achten, nee, het was toch de lichte combinatie acht (Skadi, Skøll, Euros, Thêta, Asopos, Njord, Nereus) die de zwaren van Skøll/Aegir/Gyas het nakijken gaf met .15 seconde verschil.
En Diederik was het er mee eens, de volgende keer mag het urinoir wel ergens anders staan.

NSRF
varia
Foto
serie


beeldmerk Laatst gewijzigd: