Henk Schrik / 2002 / pictures: Henk Schrik
[SKIFHEAD (Amstel) | 7 April 2002]

52e 7 april 2002

Marit van Eupen haalt uit
Juri Jaanson blijde winnaar Uitslagen Skifhead 2002

De Skifhead en de Varsity vielen voor het tweede achtereenvolgende jaar op dezelfde dag; helaas, moesten we constateren.
En met name dit jaar betekende dat opnieuw een aderlating voor de Skifhead wat betreft de mannen. Het vrouwenveld (slinkend met de jaren helaas) was grotendeels compleet; de enkele afwezigen hier hadden voor het merendeel geen zin.
De strijd tussen de Nereus-vrouwen aan kop van het veld was boeiend, hoewel uiteindelijk Marit van Eupen haar slag sloeg en de concurrentie op grote afstand zette.
Bij de mannen was wel eerder sprake van een redelijke 'aderlating', (zie berichten over eerdere jaren) en kregen we toch niet zomaar een winnaar. Zo ook dit keer. De Estlander Juri Jaanson
(zie ook interview enkele jaren terug) was afgelopen jaar al deelnemer (6e). Vanwege een vierde startpositie kon Jaanson dit keer jacht maken op de concurrentie voor hem. Blij verrast merkte hij na afloop dat hij een van de schaarse internationale winnaars van de Skifhead bleek te zijn. Gerard Egelmeers (Thta) moest opnieuw genoegen nemen met de ondankbare tweede plaats.

START 10:00 UUR (4km)

Vrouwen veteranen
De vrouwen veteranen beten opnieuw het spits af. De eerste die vertrok, was Annet Kuipers (Wetterwille), die afgelopen jaar Joke Ouwehand (Nautilus) van de eerste plaats had verdrongen. Ouwehand (B-categorie) had een dag eerder in de dubbeltwee met Joke Stenvert (nu 17e) de eer moeten laten aan Vermulst/v.Ettekoven, maar roeide nu de snelste dagtijd in het veteranenklassement. Hoewel, die overwinning was op het nippertje, omdat Kim Bots (Wetterwille, A-categorie, meisjesnaam stond er niet bij) als nieuwe deelneemster 0.7 seconde tekort kwam op Ouwehand.
Geertje Klok (Thyro) schoof ten opzichte van afgelopen jaar een positie op, zij werd vierde achter Ismena Janssen (De Laak). Ellen Meliesie mengde zich ook in het strijdgewoel; zij behaalde een vijfde stek. Veel verlies was er voor Margriet Lucassen, afgelopen jaar nog derde, nu zesentwintigste, maar dat was niet zo verwonderlijk. Zij verbaasde velen alweer van de partij te zijn na de zware bevalling van haar 'Bloem' enkele maanden terug.

Meisjes 17-18
De top van het klassement, begin maart in Delft, v.Drumpt (Argo), Langeslag (Daventria), en Everts (Hunze) ontbraken op het appel. De meisjes van Die Leythe, die toen ontbraken, waren nu wel aanwezig, en vertrokken van kop af, vanwege hun positie van vorig jaar, Sophie Dirksmeijer, gevolgd door Mette Beugelsdijk. Dirksmeijer was op de meet iets uitgelopen op Beugelsdijk, het verschil was bijkans gelijk aan afgelopen jaar, 7 seconden. Nieuw tussen de 18 deelneemsters was Joan Dallinga (Hunze). Zij eindigde in Delft op een achtste plaats, en verraste nu met een derde plaats, 4 seconden achter Beugelsdijk. Dallinga kreeg daarmee de medaille voor de nieuwe deelneemsters in deze junior 17/18 categorie. Steinweg, Reedt-Dortland, Kuijk en Maas, in Delft vr Dallinga, moesten nu behoorlijk toegeven op de jonge telg van De Hunze.

Jongens / meisjes 15-16
Ewout Lionarons, verhuisd van Amycus naar Euros, eindigde afgelopen jaar als achtste in deze jongste categorie. Dit jaar was hij ruimschoots de snelste. Gezien de uitslagen van afgelopen jaar waarin zij ontbraken, maakten Tijs van de Wint (WIII) en Jacques Huppes(De Hoop), hun debuut in deze jongste categorie; Wint werd tweede op 24 seconden, Huppes derde op verdere 14 seconden. Bij Huppes stond de medaille, er leek sprake van enige verwarring in categorie indeling.
Steenman senior (Breda) werd tussen de middag 16e in het veteranen veld. Steenman junior werd in de namiddag 2e bij de junioren. Een nog jongere telg uit de Steenman familie, Katie Steenman, meldde zich voor het eerst in de jongste categorie. En meteen greep ze de winst van de 17 deelneemsters. Elisabeth Rikken (Beatrix), afgelopen jaar 7e, nu 2e, kreeg nu opnieuw een medaille maar dan als snelste van degenen die voor het tweede jaar meedoen.

Club, en C-een
De winst in de mannen club skif ging naar Harmen Hofstra (Skll), en de laatste twee plakken gingen naar RIC, naar Ciska Kemper in de vrouwen club skif en naar Bas Nieuwenhuizen, die n van degenen is die een C-een, in dit geval 'het leleke eendje', in hoog tempo aan de praat kan houden (nog bedankt voor de motorlift toen ik voor de wedstrijd van 13.00 uur met een lekke fietsband geconfronteerd werd).

START 13:00 UUR (7.5km)

Vrouwen
De meeste vrouwen van betekenis waren aanwezig, alleen enkele home-roeisters van Skll hadden dit jaar niet veel behoefte deel te nemen. Helaas slinkt het aantal deelnemende vrouwen gestaag met de jaren. Waren er afgelopen jaar nog 43 deelnemers, dit jaar presenteerden zich slechts 29 deelnemers.
Maar toch was het best interessant aan de kop van de race, waar het haasje over werd tussen de drie vrouwen van Nereus. De glorieuze winnares van afgelopen jaar, Kirsten van der Kolk, startte natuurlijk als eerste, gevolgd door Femke Dekker met daarachter Marit van Eupen. Van Eupen, die afgelopen jaar net hersteld was van blessureleed, nam toen toch deel, vooral om een gunstige startpositie te behouden, want natuurlijk was het ook van Eupen's wens, als rechtgeaarde skiffeuze, de Skifhead op haar naam te brengen. En kennelijk was die dag nu gekomen. Van Eupen opende de aanval op haar twee voorgangers en clubgenoten. Gestaag kwam ze naderbij, de 'harmonica' werd ingedrukt, en bij het Kalfje kon van Eupen langs beide concurrentes varen, en aan verdere uitbouw van de voorsprong werken, op een niet mis te verstane wijze.
Van Eupen, minimaal 1x per week het traject sparren afleggend, haalde uit, want op de meet was de voorsprong niet minder dan 46 seconden op de naaste concurrent, Femke Dekker. En aangezien Van Eupen in de lichte categorie gestart was, kon Dekker de medaille voor snelste zware skiffeuze in ontvangst nemen. Van der Kolk moest bloeden dit jaar, want zij moest nogeens 40 seconden toegeven op clubgenoot Dekker, en werd daarmee vijfde in het totaalklassement.
Er was mogelijkerwijs nog iemand waarmee voorin het klassement rekening gehouden moest worden. Verderop in het veld maakte Hurnet Dekkers (Skll) namelijk haar debuut op de Skifhead. Nog niet het toonbeeld van het scherpe bochtenwerk, koerste Dekkers bepaald niet slecht, al moest er soms wat geduld betracht worden bij inhaalmanoeuvres. Wat dat betreft was de sterke Skll-vrouw ook zelf niet ontevreden. Wat haar zelf ook nog enige zorgen baarde was, deels wellicht ook vanwege nog te weinig sparrend het traject afgelegd zo filosofeerde Dekkers, de afstand tot van Eupen; 72 seconden is ook een niet mis te verstaan gat natuurlijk. Het verschil met Dekker was nog 25 seconden. Desondanks was Dekkers redelijk tevreden met haar debuut op het bochtige traject, rampspoed was uitgebleven.
In de top van het klassement eindigde verder Annemieke Klaren (Skadi) als vierde, terwijl de derde medaille voor Nereus werd gewonnen door Sarah Siegelaar, die als snelste in het beginnelingen veld, zevende werd in het totaalklassement.

Mannen veteranen
Enkele jaren geleden werden de velden mannen veteranen en junioren omgewisseld voor meer evenwicht in aantal deelnemers tussen de twee middagblokken. Toch dat hielp nauwelijks, want het aantal deelnemende veteranen groeit en groeit; dit jaar meldden zich al 128 deelnemers.
De winnaar van afgelopen jaar, Matthijs van der Schoot (Dordtsche), had zich dit jaar weer gemeld voor het mannenveld (14e plaats). Derhalve startte Frank Termeulen (RIC), afgelopen jaar tweede, als eerste van de schier oneindige rij veteranen. Die koppositie was Termeulen echter na vier kilometer wedstrijd kwijt.
De als tweede gestartte Carsten Brzeski (Skll), twee jaar geleden nog winnaar en afgelopen jaar derde, hoewel in deze tegenwindse wedstrijd wel een aanslag plegend op zijn rug, was voor de Rozenoordbrug Termeulen gepasseerd en leek hard op weg opnieuw de winst te grijpen. Na registratie van 128 tijden bleek Brzeski inderdaad opnieuw de snelste veteraan. Termeulen verdiende nog wel de medaille in de C-categorie, maar moest inmiddels een paar plaatsen in het totaalklassement inleveren (8e). De top van het veteranenklassement is redelijk stabiel over de jaren. Want, opnieuw 'still going strong', Willem van Schelven (Poseidon); hij werd opnieuw winnaar in de D-categorie, en daarbij, op 15 seconden, werd tweede in het totaalklassement. Gerard Verbruggen (Viking) was opnieuw de snelste lichte veteraan met een twaalfde stek in totaalklassement. Vrij (Spaarne), Maan (Leythe), Groot (Rijnland), Berghuis (Laak), Vervloet (RIC) handhaafden zich allen in de top van het klassement.

START 16:00 UUR (7.5km)

Mannen
In de aanhef vermeldde ik al dat het spijtig was dat nu voor het tweede jaar De Skifhead en de Varsity op dezelfde dag plaatsvonden. Maar toch het lijkt erop alsof er soms ook een zwenking is in discipline. En die tendens is momenteel blijkbaar enigszins richting boordroeien; of dachten meerdere verenigingen zich echt een kans toe op de Varsity? Maar de tendens zal zich wel weer eens kenteren. We zagen weleens eerder 'aderlatingen' op de Skifhead en kregen toch geen tweederangs winnaars.
Aan de start lagen dit jaar 55 deelnemers, zelfs nog 12 meer dan afgelopen jaar, hoewel een redelijk aantal voor een topklassering ontbrak. Desalniettemin kregen we een boeiende race voorgeschoteld. Winnaar van het afgelopen jaar, GerritJan Eggenkamp, ontbrak natuurlijk, die had zich het laatste half jaar in Engeland alleen maar met n riem beziggehouden. Derhalve mocht Rinze Krol (De Hoop), die al had laten weten door vele beslommeringen geen topprestatie te kunnen leveren, het spits afbijten, gevolgd door Ronald Backer Dirks (De Hoop) en Alwin Snijders (Proteus).
Wederom van de partij was ook Yuri Jaanson (Estland). Afgelopen jaar had Jaanson het traject al eens verkend; hij werd toen zesde, kort gevolgd door Frans Gbel (De Hoop). Nu was Jaanson opnieuw een lang weekend te gast bij Gbel. Van Nico Rienks kreeg Jaanson een boot te leen, waar na veel gesleutel twee trainingen in gevaren werden.
En je kon je ogen niet geloven, zo bezeten als Jaanson van start ging. Kon dat wel goed gaan? Snijders werd na 1km achterhaald, en Krol werd bij het ingaan van de Grote Bocht voorbij gestoken. Jaanson naderde wel, maar Backer Dirks was taai, die liet zich niet door Jaanson pakken, en kon op enkele lengtes voor Jaanson nog de finish passeren. Jaanson leek met deze race zeer goede kaarten te hebben voor de overwinning.
Matthijs Vellenga (Skll), was als nieuwe skiffeur in het najaar opgevallen. Kon hij, die, evenals clubgenote Dekkers, zijn Skifhead debuut beleefde, nog iets betekenen in de top van het klassement. "Een goede race varen", was het antwoord. Vellenga had het midden in het veld niet eenvoudig. Een enkele onwillige voorganger wilde niet wijken, Vellenga moest buitenom, sloot de deur daarna vrij vroeg, tegenstander (Nieuwenhuis, Aegir) in paniek in de wal, en kon ternauwernood droog blijven; eigen schuld dikke bult zeggen we dan. Vellenga eindigde uiteindelijk als elfde, nog onvoldoende voor een echte toppositie.
Ook Gerard Egelmeers (Thta, afgelopen jaar afwezig), niet de beste slalomspecialist, moest zich weer vanuit het middenveld langs zijn langzamere voorgangers werken. Toch was Egelmeers, begin maart in Delft al weer de snelste, een van de mogelijke kanshebbers. Maar de bezetenheid van Jaanson in de eerste helft van de koers was voldoende geweest om Egelmeers van de titel af te houden; Jaanson won met een marge van 18 seconden voor Egelmeers. Jaanson werd daarmee de derde buitenlander die de Skifhead op zijn naam bracht. De laatste herinnering dateert uit 1983 toen de Duitser Andreas Schmelz in een rolriggerskif de snelste tijd neerzette, maar Gbel de Beker (voor het eerst) kreeg uitgereikt.
"Ik geloof dat ik inderdaad een beetje erg snel van start ben gegaan", aldus Jaanson. "Toen ik ter hoogte van WIII was, was ik doodop, en dacht ik, dat red ik niet. Maar mijn concurrenten kwamen niet dichterbij, die waren kennelijk ook in een dergelijke positie. Ik ben erg blij met de overwinning". En dat bleek, want bij de aankondiging stak Jaanson triomfantelijk de armen in de hoogte, zijn blijdschap nog eens tonend aan de omstanders.
Na Egelmeers werd op een extra 6 seconden Backer Dirks derde in het totaalklassement. Jur Ringers, afgelopen najaar verhuisd van Skll naar De Hoop kon zich sterk verbeteren van een negentiende plaats afgelopen jaar naar een vierde plaats dit jaar. En de 'oude' meester, de keizer van De Amstel, Frans Gbel, schaarde zich opnieuw bij de top. "Ik ben nog niet helemaal kansloos", aldus Gbel, "maar dan moet de wind toch wel uit een andere hoek waaien". Huub Bots (Wetterwille) was ditmaal de snelste als licht ingeschreven skiffeur.

Junioren
Gezien het deelnemersveld, 32 in totaal, waren er eigenlijk vier kansrijk voor de overwinning; Stefan van de Schootbrugge (WIII) die, tweede vorig jaar, nu als eerste mocht vertrekken; Kelvin Klatt (De Laak) vorig jaar afwezig, en nu bijkans als laatste in de startblokken. Ook voorin startend, en met al een race in de ongestuurde twee in de benen, een dag tevoren, Olaf van Andel (Skadi) en Mitchel Steenman (Breda).
Van de Schootbrugge vertrok goed maar kwam zichzelf na 2/3 van de race tegen. Met zijn vorm worstelend, verkrampte vd. Schootbrugge, en gaf bij de Omval de pijp aan Maarten, en keerde richting botenhuis. Van Andel en Steenman maakten hun race wel af, Steenman was dit keer 18 seconden sneller dan zijn roeipartner. Maar geen van beiden werd winnaar, omdat Kelvin Klatt als geen ander er de pas had ingezet gedurende de 7.5km. Klatt sloeg een geweldig gat met de rest van het veld; tussen hem en Steenman bedroeg het verschil niet minder dan 58 seconden. Camiel van Hoorn (WIII), afgelopen jaar achtste, eindigde nu op een vierde stek. Jelmer Menninga die afgelopen jaar als eerste in de jongere categorie eindigde mocht nu, als vijfde, de medaille in ontvangst nemen als snelste nieuweling in de J17/18 categorie.

Uitslagen Skifhead 2002

(indien niet te openen in IE, dan Java2 installeren)
Skifhead
10.00 uur
Skifhead
13.00 uur
Skifhead
16.00 uur
Skifhead
Jaanson1
Skifhead
Jaanson2
Foto
serie
Foto
serie
Foto
serie
Foto
serie
Foto
serie


beeldmerk Laatst gewijzigd: