Henk Schrik / 2002 / pictures: Henk Schrik
[TWEE-HEAD (Amstel) | 6 April 2002]

6 april 2002

WillemIII-duo doet het goed
Rollen weer omgedraaid, RIC-veteranen terug aan kop

Het waren voornamelijk ploegen van RIC en Willem-III die de hoofdprijzen in de wacht sleepten tijdens de Twee-Head. Storm tegen maakte de wedstrijd tot een zware opgave.
De ongestuurde twee bij de mannen had zelfs! weer twee deelnemende ploegen; Stephan van Dongen en Jos Klinge (WIII) wonnen de race voor het jonge duo Mitchel Steenman en Olaf van Andel (Skadi/Breda).
Na drie jaar winst voor Marc vd. Born en Arie Rodenburg (Laak) waren de rollen nu weer omgedraaid; twee RIC-ploegen bleven hun voor met dit keer vette winst voor Mark Emke en Henk Karst.
Jacqueline Hoefmans en Desiree Verleur (RIC) wonnen de vrouwelijke pendant van dit nummer. Voor het eerst meldden zich ook de vrouwen veteranen van WII voor de Twee-Head. Laurien Vermulst en Harriet van Ettekoven gingen met de medailles aan de haal in de dubbeltwee.

VROUWEN VETERANEN (4km)
'Zwaar weer' tijdens de Twee-Head, met name bij de begraafplaats en in de Omval, waar bijkans enkele ploegen nauwelijks vooruit kwamen.
Maar de beide Joke's van Nautilus, Joke Ouwehand en Joke Stenvert, waren weer van de partij in de dubbeltwee, evenals 22 andere ploegen.
De beide Joke's (categorie-C) hadden al twee jaar achtereen dit nummer gewonnen, waarom zouden ze dat geen derde jaar doen? Ze slaagden er ook bijna, maar net niet in. Dit jaar hadden namelijk ook enkele veteranen van WIII, Laurien Vermulst en Harriet van Ettekoven (categorie-A), zich ingeschreven. Het WIII-duo bleek op de streep 2.5 seconden sneller dan de twee Joke's, die natuurlijk wel de medailles in hun eigen categorie wonnen. Toen Vermulst de medailles kwam halen, verbaasde ze zich over de geringe marge; een paar keer vaker oefenen had die marge wellicht wat meer, en dus veiliger doen zijn.
In de ongestuurde twee moesten Anne-Lize Hoftijzer en Gabi Bertram (Beatrix), evenals afgelopen jaar, genoegen nemen met de tweede stek. In dit 5-ploegen nummer wonnen Jacqueline Hoefmans en Desiree Verleur (RIC) met groot verschil.

MANNEN 2- en MANNEN VETERANEN 2-/2x (7.5km)
De hoofdmoot van de mannen waren natuurlijk weer de twee veteranen nummers, 25 ploegen in de ongestuurde twee en en 27 ploegen in de dubbeltwee.
Maar toch, er waren ook weer twee inschrijvingen in de zware ongestuurde twee mannen. Mitchel Steenman en Olaf van Andel (Breda/Skadi), de junioren-WK zesde van afgelopen jaar, waren in deze race echter geen partij voor het zeer ervaren WIII-duo, Stephan van Dongen en Jos Klinge. Het WIII-duo, dat zich dit seizoen weer 'noodgedwongen' op de ongestuurde twee richt, koerste, ondanks de gemen tegen- en zijwind, prima, hoewel het bochtenwerk soms nog wat scherper had gekund vonden ze zelf. De concurrentie was bij de grote bocht gepasseerd, en op de meet was de voorsprong opgelopen tot ruim 2 minuten.

Het was natuurlijk even slikken voor Marc van de Born en Arie Rodenburg, de twee snelste veteranen van De Laak. Drie jaar achtereen had het duo de RIC- en De Hoop-ploegen afgetroefd tijdens de Twee-Head. Maar dit jaar waren de rollen omgedraaid. En het waren dit keer vooral Marc Emke en Henk Karst die de lakens uitdeelden aan De Laak, en aan broer Arnoud Emke en Frank Termeulen. Na 2.5 kilometer was broer Marc broer Arnoud gepasseerd, en op weg naar de als eerste gestartte Laak-ploeg Born/Rodenburg, die bleven Emke/Karst op de finish uiteindelijk net enkele lenhtes uit de klauwen. Het was nog niet geheel de volgorde in de uitslagen. Achterin het veld waren ook nog Marcel Vervloet en Johan Rozenstraten (RIC) gestart. Vervloet/Rozenstraten (B-categorie winnaars) finishten als tweede, 14 seconden achter Emke/Karst (C-categorie) met een marge van 18 seconden op De Laak. Rutger Mollee en Jan Kloosterboer (De Hoop), winnaars van de A-categorie, namen in het totaalklassement de vierde plaats in. Naast de Laak, dit jaar dus derde, waren dit keer Emke/Termeulen de verliezers, zij moesten dit keer genoegen nemen met een tiende plaats.

2_Head
Foto
serie
In de dubbeltwee (het aantal inschrijvingen was meer dan verdubbeld dit jaar) eindigden beide ploegen die afgelopen jaar voorin het klassement eindigden dit jaar wederom voorin. Johan Bielderman en Dirk Breure (De Maas) staken de medailles in de C-categorie in hun zak, Rien de Jager en Albert Steenman (Breda) bleven als winnaars van de E-categorie nog binnen de minuut achter de uiteindelijke winnaars. Dat waren dit keer dus niet Bieldermans/Breure, maar de nieuwe deelnemers in dit veld, Gregor Vos en Frank Seljee (RIC), die, startend in de B-categorie, ook de snelste dagtijd hadden, en daarmee winnaars in het totaalklassement. De jonge buitenlandse gasten van Pengwern Boat Club, namen als winnaars van de A-catergorie in het totaalklassement een derde plaats in.


Uitslagen 2_Head 2002beeldmerk Laatst gewijzigd: