[© Henk Schrik / 2002 / © pictures: Henk Schrik]
[WU23, voorheen Nations Cup, Genua, 25-28 juli 2002]

wu23logo genua World Regatta U23
25-28 juli, Genua, Italië

Tweemaal zilver

Ondanks dat Genua niet naast de deur is waren zo'n 60 vriendinnetjes, vriendjes (waarvan sommigen hardlopend de wedstrijden volgden), ouders, en een enkele verdwaalde andere supporter naar Genua gekomen om de verrichtingen van de Nederlandse equipe te volgen bij de Nations Cup (WU23).
Een derde (2 ploegen) van de Nederlandse equipe viel in de prijzen. De lichte mannen dubbeltwee, Gerard van der Linden en Ivo Snijders, na de eerste ronde naar schatting de meest kansrijke Nederlandse ploeg, scoorde inderdaad met een fraaie zilveren medaille, achter de oppermachtige Italianen.
Boven verwachting was de zilveren medaille voor de vrouwen in de ongestuurde vier, met daarin Susan van Kuieren, Annemarieke van Rumpt, Mirthe Kamp, en Annemarie Dijkstra. Australië was hier veruit de beste ploeg, gevolgd dus door Nederland, Rusland en Amerika.
Er was ook een tegenvaller; de zware mannen dubbeltwee met Gijs Vermeulen en Jurrien Rom Colthoff. Een finale plaats leek mogelijk, het resultaat uiteindelijk een negende plaats.

Opening
toernooi
Foto
serie
Op donderdagavond voor aanvang van de WU23, de World Regatta U23, werd het toernooi officieel geopend. Daarvoor werden de atleten met de boot van de roeibaan naar de vernieuwde oostelijke haven gebracht, waar de opening plaatsvond in een open doch overdekt gebouw. De vijf kwartier busreis over tien kilometer door de stad was het helaas niet waard, daarvoor hebben we eerder op andere plaatsen leukere openingen van roeitoernooien gezien.

WU23, World Regatta 23, voorheen Nations Cup, is de laatste jaren een volledig zwaar toernooi geworden. Vandaar ook dat men afgelopen jaar voor het eerst de vrijdag in het programma heeft opgenomen, om de nummers waaraan door meer dan 12 ploegen wordt deelgenomen niet uitzonderlijk te belasten in twee dagen. Toch zit het programma nog niet goed in elkaar, omdat men zowel halve finales, als finales op de zondag laat varen.
In tegenstelling tot de beide voorafgaande jaren (Kopenhagen en Linz), toen een zeer magere equipe werd afgevaardigd naar de Nations Cup, waren er dit keer 6 ploegen naar de WU23 afgevaardigd, evenveel als in Hamburg 1999.
Eerder werd altijd (met uitschieters in enkele jaren weliswaar) beleidsmatig zuinig gedaan met uitzending naar Nations Cup. Ook omdat men niet wilde dat deelnemers in Luzern en later kandidaten voor een WK, tussendoor nog eens de Nations Cup bezochten. Dat daar soms, en ook met succes, vanaf geweken werd, bleek in 1989, toen Koos Maasdijk in de skif excelleerde tijdens de Nations Cup wedstrijden in Amsterdam, en minder dan een maand later, mede het goud won in de dubbelvier in Bled (Luzern was toen wel overgeslagen).
Maar ook is er een neiging geweest (Korzeniowski periode) om die tussenstap (te weinig toppers, en de voorraad die er was moest wel meteen voor de A-equipe gebruikt worden) naar de Nations Cup maar geheel te vergeten. Wat dat betreft lijkt nu gelukkigerwijs het roer weer om te zijn, tenzij slechts de ruime tijd tussen WU23 en WK, zonder München 1 week na de WU23 aan te doen, de reden is, dat enkele ploegen de dubbel Luzern en WU23 doen.


beeldmerk Laatst gewijzigd: