Henk Schrik / maart 2003 / foto's: Henk Schrik
[Winterwedstrijden, Proteus-Eretes, 1/2 maart 2003]
Proteus-Eretes
winterwedstrijden 2003

Tweede garnituur in Delft ten strijde
Spam in de roeierij

Bij het ontbreken van de eerste garnituur in het Nederlands roeiwereldje, ging de aandacht tijdens de Winterwedstrijden van 2003 uit naar de tweede garnituur, waar de uitslagen in de lijn der verwachting lagen.
Rogier Blink (Gyas) profiteerde van de gunstige meewind op zaterdag en won de mannen skif. De zware eerstejaars achten hadden op die dag, als nieuwe roeiers, wat meer moeite met de meewind, het was was redelijk schommelen in de boot.
Als nieuw dit seizoen mag toch wel het sponsor-misbruik genoemd worden. De firma Ernst & Young, sponsor van het Eerstejaarsklassement, heeft nu iets nieuws bedacht: 'laat de artikelen en de foto's van degenen die met ons samenwerken betreffende het eerstejaarsklassement verdwijnen achter een gebruikersnaam met password, dan kunnen we de e-mailadressen van die lui lekker gebruiken voor onze bedrijfsmail. Alleen de stand mag nog vrij bekeken worden; schande dus.
Voor de liefhebber alvast het winnende Skadi in de categorie zware eerstejaars.

Rogier Blink wint
Zoals gezegd ontbrak de eerste garnituur in Delft. In de belangrijkere hoofdnummers konden zich dit keer derhalve de iets mindere goden etaleren. In de mannenskif leken daardoor, gezien hun prestaties afgelopen jaar, Rogier Blink en Bert Westerveld (Orca) de voornaamste kandidaten voor de overwinning. Dat kwam ook zo in de uitslag tot uiting.
Niet iedereen is bekend met Blink, maar hij liet al enige verrassende resulten zien in de skif in het afgelopen seizoen. Dat resulteeerde uiteindelijk zelfs in een uitzending naar de Nations Cup in Genua (zie mijn bericht). Met zijn elfde plaats in de skif moest hij tussen zeer sterke mannen nog wel leergeld betalen, maar was tegelijk een leerzame ervaring voor de jonge Gyas-skiffeur.
In Delft liet hij er geen gras over groeien, roeide een sterke wedstrijd, en passeerde na ruim vier kilometer mede-concurrent Geert-Jan Derksen (Okeanos) voor wie dit scull-metier nog redelijk nieuw is; het verschil op de meet 16.5 seconde tussen Blink en Derksen (Blink scherpte het huidige baanrecord aan tot 18.51.41). Derksen was er dan toch in geslaagd om Bert Westerveld met 3.5 seconde achter zich te laten.
In de uitslagen op de 2km was lichtgewicht Walter Braak (Stern) nog niet vaak voorin een finale te zien. Wel zagen we in november tijdens de PVP dat hij zich weer verbeterd had in de skif. In Delft raasde hij als het ware, met zijn fanatieke uitkijk, over het water. Het bracht hem de overwinning, met ruim 4.5 seconde voorsprong op T. Hulsman (Euros). Wolter Blankert (Skøll) moest dit keer genoegen nemen met een vierde stek.

Annemarieke van Rumpt sterkste skiffeuze
Ook zij, Annemarieke van Rumpt (Phocas), was aanwezig op de Nations Cup in Genua, waar zij met haar bootgenoten, Susanne van Kuieren (Orca), Annemarieke Dijkstra (Skøll), en Mirthe Kamp (Njord, zorgde voor een verrassende zilveren medaille in de vrouwen ongestuurde vier.
In Delft waren alle vier aanwezig en traden tegen elkaar in het strijdperk. De lange, sterke, Van Rumpt won de wedstrijd, nipt voor de al meer ervaren Annemieke Klaren (Skadi). Op gepaste afstand werd Dijkstra derde. De eerste wedstrijd in het seniorenveld leverde voor ex-junior Mette Beugelsdijk (Leythe) een vierde stek op.
Toch was Van Rumpt niet de snelste skiffeuze van de dag. De snelste tijd werd namelijk iets later gescoord door lichtgewicht Danielle Broekhuizen (Orca), die de vijf kilometer nog ruim 2.5 seconden sneller aflegde dan Van Rumpt. Tweede werd ex-junior Sophie Dirksmeier (Leythe) die een vierde totaaltijd noteerde.

Junioren
Ondanks de ruime deelname (20) bij de meisjes-junioren, was het veld niet compleet. Duidelijke uitschieters deze wedstrijd, waren Marije van Amersfoort (Leythe) en Francisca Kiezebrink (RIC), die kort achter elkaar finishten en de rest van het veld ver achter zich lieten.
Bij de meisjes 16 kon er natuurlijk maar één winnares zijn, Katie Steenman (Breda), een talentvolle telg uit de Steenman familie. Haar winnende tijd was nog ruim voldoende om bij de meisjes 18 als derde te eindigen.

Veel sneller dan al zijn 20 concurrenten was Tim Heijbrock (Tromp, voorheen Pampus). Hijbrock scoorde afgelopen jaar als 1ejaars in dit veld al een zesde plaats tijdens de Skifhead. In Delft troefde hij iedereen af, met 18 seconden voorsprong op de als tweede eindigende Bas Brandsen (WIII, toen 9e op de Skfhead). Teun van der Kroef en Daan Henneman (beide De Hoop) volgden weer op ruime afstand, met in hun kielzog, de nu 1ejaars talent Lionarons (Euros). In dit verband vielen de prestaties van Adriaan vd. Zee (RIC) en Jelker Menninga (Hunze) dit keer 6 en 7, tegen.
Jacques Huppes (De Hoop) en Joris Pijs (Hunze) ontliepen elkaar in de jongste categorie nog geen seconde, Huppes won, beiden waren daarmee ook voorin het 18-jarigen klassement geëndigd.

Michiel van Eupen heeft er zin in
Tijdens de wereldbekerwedstrijden afgelopen jaar in Hazewinkel keek Michiel van Eupen (Argo) nogal zuur bij zijn verlies. Maar het kwam door een reeks van toevalligheden en omstandigheden allemaal nog goed in het seizoen, in feite scoorden hij en Jeroen Bart Hilckmann nog boven verwachting in de lichte ongestuurde twee op de wereldkampioenschappen in Sevilla (zevende), wellicht is daarvoor de in de aanhef genoemde '2e garnituur' ietsje te laag gewaardeerd.
In Delft, bij het begin van het nieuwe seizoen, bleek opnieuw zij enthousiasme. Met zijn doorgaans vaste roeipartner Eelco Westra (Argo) ging het Argo-duo er weer vol tegenaan, hoewel er nog tijd was voor speelse momenten ook :=). Geen van de andere veertien ploegen kon een vuist maken tegen dit Argo-duo. H. Hak en Dries van Dongen (Proteus) moesten 9 seconden toegeven, terwijl de achterstand van het Nereus-duo P. Kolsters en Sjoerd Verhallen inmiddels 15 seconden bedroeg. Michiel van der Horst (Skadi) en Wesley van Breda (Skøll) waren daarachter best of the rest. Bij de lichten won het Proteus-duo T. Broek en A. Greidanus.

Eerstejaars
Om de hoeveelheid roeiers en boten enigszins onder controle te houden bevat elk blok op zaterdag één van de drie eerstejaarcategorieën, om te beginnen met de lichten (11 deelnemers), waar Orca duidelijke winnaar werd voor Aegir en Skadi.
Tien boten meldden zich aan de start in de zware eerstejaarscategorie. De gunstige meewind betekende voor deze eertsjaarsboten niet altijd een onverdeeld genoegen, aangezien menige ploeg behoorlijk last had van schommelen van bakboord naar stuurboord en omgekeerd. Het werd een nipte zege voor Skadi, met ruim anderhalve seconde voorsprong op Orca. Het verschil met de andere acht ploegen was aanzienlijk, terwijl toch Proteus, zevende, de sterkere was gebleken tijdens de NK-indoor, maar ja krachten op de ergometer zeggen natuurlijk niet altijd alles over het kunnen in de boot.
Bij de vrouwen (met 14 ploegen de grootste categorie dit keer) was eenzelfde beeld te zien; twee boten in elkaars nabijheid voor de eerste plaats, met winst voor Euros, op vier seconden gevolgd door Nereus. Pas 16 seconden later nam Argo een derde plaats in. Natuurlijk zijn we benieuwd hoe de verhoudingen zich ontwikkelen bij de komende schermutselingen op De Amstel.

1ejrs8
Foto
serie
skif_vrouw
Foto
serie
skif_man
Foto
serie
2min
Foto
serie
sponsor-misbruikbeeldmerk Laatst gewijzigd: